Domov / Blog

Ako využiť spánok na maximum?

Ako využiť spánok na maximum?

Zdravý spánok je kľúčom k dlhovekosti
Spánok je základným pilierom zdravého životného štýlu. Jeho kvalita ovplyvňuje našu energiu, náladu, výkonnosť a celkovú pohodu. Stále viac ľudí za zameriava na zdravú stravu, pravidelný pohyb a rôzne wellness aktivity, avšak význam kvalitného spánku často zostáva v pozadí. Pritom práve spánok je zásadný pre regeneráciu tela a mysle.

Príprava na spánok

Skúsili ste niekedy vyraziť si na krátku večernú prechádzku? Upokojí myseľ a pripraví nás na spánok. Pravidelný pohyb uľahčuje zaspávanie, zlepšuje kvalitu spánkových cyklov a celkovo nás robí šťastnejšími.
Zdravý spánok je kľúčom k dlhovekosti
Ľahka večera​

Ľahka večera

Večeriate ľahké a ľahko stráviteľné jedlá? Potraviny bohaté na horčík a melatonín upokojujú nervový systém, podporujú uvoľnenie a ľahké zaspávanie. Vyhnúť by sme sa mali alkoholu a kofeínu. Jedzme najneskôr 2 – 3 hodiny pred spaním.

Čerstvý vzduch

Vetráte svoju spálňu dostatočne? Prísun kyslíka reguluje teplotu a vlhkosť, znižuje prítomnosť škodlivín a alergénov. Vďaka tomu sa nám lepšie dýcha a náš spánok je hlbší a kvalitnejší.
Čerstvý vzduch​
Dýchanie​

Dýchanie

Dýchate správne? Hlboké dýchanie nosom zaisťuje lepšie okysličenie tela. Pomalé a pravidelné dýchanie nám pomáha ľahšie zaspať a počas spánku prejsť do jeho hlbších fáz, v ktorých dochádza k intenzívnej regenerácii.

Svetelné prostredie

Máte svetlo pod kontrolou? Dobré zatemnenie spálne podporí tvorbu hormónu melatonínu, ktorý je dôležitý pre dosiahnutie hlbokého spánku. Ráno si doprajme prirodzené denné svetlo pre naštartovanie biorytmov.
Svetelné prostredie​

Tiché prostredie

Počujete to ticho? Tiché prostredie podporuje hlboký spánok a regeneráciu. Elektroniku môžeme vypnúť, ale pred niektorými zvukmi nás ochránia napríklad aj štuple do uší. Tým zabránime predčasnému vytrhnutiu zo spánku.

Harmonické vzťahy

Udržiavate harmonické vzťahy? Objatie a blízkosť milej osoby zvyšuje tvorbu hormónu oxytocínu, vďaka ktorému sa cítime šťastní. Obklopujme sa ľuďmi, ktorých máme radi, vážme si ich a radujme sa zo života.
Harmonické vzťahy​

Spite na kvalitnom matraci

Spíte na kvalitnom a pohodlnom matraci?
Mal by poskytovať optimálnu anatomickú a ortopedickú podporu. Kvalitné a priedušné materiály, certifikácia a antialergénne vlastnosti by mali byť základom pri výbere.

Ilustračné foto: zdroj pexels.com

Matrace Magniflex